Social media detox

Maandagochtend 08.00. Vastberaden klik ik op het vliegtuigje op mijn telefoon.  Ik heb besloten dat ik de komende 5 dagen offline ben; aan de social media detox dus.

Een kort weekje met mijn lief in een boshuisje in de Ardennen zonder WiFi  in het vooruitzicht is een mooie aanleiding hiervoor. Daarnaast voel ik me zelfs na een week vrij nog steeds gestresst en gejaagd. Iets moet dus veranderen en een break-up met mijn telefoon lijkt me een mooi experiment! 

Altijd en overal online

Op mijn aankondiging op Instagram hierover kreeg ik veel positieve reacties en succeswensen. Die laatste heb ik misschien ook wel nodig. Voor mijn werk ben ik constant bezig met social media en privé zit ik constant op Instagram. Je kunt rustig zeggen dat ik een beetje vergroeid ben met mijn iPhone. Soms tot irritatie van vrienden en familie. Maar ook van mezelf; als ik voor de zoveelste keer weer een uur achter elkaar op Instagram doelloos zit te scrollen, vind ik dat echt zonde van mijn tijd. Ik had in die tijd ook yoga kunnen doen of quality time kunnen doorbrengen met mijn lief. Want heel veel gezelliger en aanweziger word ik er niet van.

De eerste anderhalve dag kost het me geen moeite om mijn telefoon links te laten liggen. Waar ik normaal gesproken mijn smartphone altijd binnen handbereik heb, bevindt hij zich nu het grootste gedeelte van de dag in een tas of zwerft hij ergens rond. Tsja, zonder al die oplichtende meldingen, heeft het ook geen nut om op mijn telefoon te kijken. 

Van multi- naar mono-tasking

Ik lees zowaar al een boek uit, iets waar ik vaak moeite mee heb om rust voor te vinden. Pakte ik een boek, dan had ik na 5 minuten alweer de neiging om op mijn telefoon te kijken. 

Ook heb ik ’s avonds geen enkel besef meer van tijd. Heerlijk! Eten, slapen en wakker worden gewoon naar het ritme van je lichaam. Nu helpt de omgeving wel; we zitten in een super-romantisch houten huisje in het bos. Een veranda met uitzicht op de bomen, het geluid van een kabbelende rivier en een houtkacheltje maken het plaatje compleet.

De dag erna wordt het iets lastiger; ik heb toch soms de neiging om mijn telefoon te pakken. Echt een beetje niksen vind ik lastig en na constant lezen, ben ik soms op zoek naar een ander impuls. Ook vraag ik me af of ik niks mis (spoiler alert: niet echt;-)) Maar als ik die avond boek nummer 2 uitlees en buiten heerlijk voor me uit zit te mijmeren is dat gevoel helemaal weg. 

Het resultaat van deze digital detox

Het niet constant bezig zijn met mijn telefoon zorgt echt voor meer rust in mijn hoofd en lijf. Ik bedenk aan aantal nieuwe ideeën voor mijn blog en de dingen die ik doe, doe ik met veel meer aandacht. Het lijkt of mijn multi-taskende ik ook even op vakantie is, en hierdoor de gedachtenstroom ook tot rust komt.

Onderweg naar huis zit ik in Maastricht eventjes alleen op een terrasje. Waar ik eerder direct naar mijn telefoon zou reiken, sla ik dat nu zonder problemen over. Ook als ik thuiskom, laat ik mijn telefoon nog even heerlijk rustig in slaapstand in mijn tas zitten. Als ik deze dan toch weer aanzet op dag 5, zet ik eerst de notificaties van bijna al mijn apps uit. Zo, dat is alvast het eerste positieve effect van een paar dagen zonder telefoon.

Van online naar offline; hoe gaat het nu verder?

Maar de vraag is natuurlijk; hoe verloopt het de dagen na deze detox? Via de Moment app, weet ik dat ik tijdens mijn vrije dagen gemiddeld 3 uur met mijn telefoon bezig ben.  In het weekend na mijn social media detox is dit gemiddeld 1 uur.  Ik voel me ook meer ontspannen en rustiger.

Als ik net wakker ben, is het doorscrollen van mijn Instagram timeline niet meer het eerste wat ik doe. Ook merk ik dat ik minder de neiging heb om van elk moment een foto te maken om deze te delen.  Om wat meer offline tijd in te bouwen, geef ik mezelf een  weekend-krantenabonnement cadeau. En ik besluit om regelmatiger even een weekend mijn telefoon niet zoveel te gebruiken.

Zeker een aanrader dus om eens zo’n digital challenge aan te gaan. Denk jij hier ook weleens over na en ga je dit misschien doen? Laat het me vooral weten, ik ben benieuwd!

2 gedachten over “Social media detox”

  1. Lijkt me ook heerlijk! Grappig eigenlijk dat het nodig voelt om zo’n detox van tevoren aan te kondigen. Zou dat te maken hebben met verwachtingen die we gecreëerd hebben naar anderen of doen we dat stiekem ook een beetje voor onszelf?

Geef een reactie