Blog 1: Health foodie Sarah Britton deelt de basics van gezonde voeding

sarah britton profile blog 1Toen ik de aankondiging zag dat health food blogger Sarah Britton in oktober 2014 naar Amsterdam zou komen, maakte ik een vreugdesprongetje. Daar moest ik naartoe!

Ik volg het blog van deze enthousiaste blondine al een tijdje (My New Roots, check it out!), voornamelijk omdat ik haar inspirerende verhaal hoorde over gezonde keuzes en zelf maken van amandelmelk op het TEDxAmsWomen event 2012. Haar blog bestaat uit supergezonde recepten die er ook eens heel lekker uitzien en mooi gefotografeerd zijn. En aangezien ik altijd vol goede voornemens zit, boekte ik een ticket voor haar twee lezingen. In de komende 3 blogs deel ik graag de kennis die zij hier deelde.

Stralend!

Sarah is het levende toonbeeld dat haar food ideeën kloppen. Ze straalt! En mind you, ze is druk met de promotie van haar eerste kookboek én heeft net een kindje gekregen. Niet niks dus. Ondanks dat straalt ze één en al energie uit.

Hoe ga je van een gemiddeld eetpatroon naar een plantaardige voeding (plantbased diet)?

Een kleine kanttekening; ik vermoed dat niemand van de aanwezigen hier eet volgens ‘een gemiddeld westers patroon’. Diegenen die hierop afkomen zijn volgens mij al enthousiaste health foodies die al erg bezig zijn met hoe en wat ze in hun lijf stoppen. Maar dat terzijde.

De basis; het belang van whole food

Elke voedingsmiddel bestaat uit macronutriënten (koolhydraten, eiwitten, vetten) en micronutriënten (vitaminen en mineralen). De term whole food laat zich lastig letterlijk vertalen, maar is een onbewerkt, compleet voedingsmiddel zonder enige toevoegingen. In deze voedingsmiddelen zitten alle macro-en micronutriënten die je lijf nodig heeft om dit te verteren en op te nemen.

Wat gebeurt er als we geen whole foods eten, maar bewerkte en geraffineerde voedingsmiddelen?

In deze bewerkte voedingsmiddelen zitten voornamelijk nog de macronutriënten. Door de bewerkingen zijn vitaminen, mineralen, antioxidanten, vezels, enzymen etc. verwijderd. Maar je lijf kan alleen die complete pakketjes verteren. De overige stoffen worden dan dus uit je eigen lijf gehaald. Denk hierbij aan bijvoorbeeld calcium en magnesium.
Hierdoor kunnen kwaaltjes als moeheid, hoofdpijn en darmproblemen ontstaan. Zie dit als kleine waarschuwingen die je zeker ernstig moet nemen, voordat het chronisch probleem wordt. En kwaaltjes die je dus wellicht al kan oplossen door voornamelijk whole foods te consumeren.

Oude vs. nieuwe indeling voedingsmiddelen

De oorspronkelijk indeling in groepen voedingsmiddelen is als volgt: granen, zuivel, vlees, groenten en fruit. Gelukkig hebben we ondertussen heel wat geleerd en weten we nu o.a.

  • dat vezels heel belangrijk zijn;
  • het niet zo gezond is om veel dierlijk vet binnen te krijgen;
  • dat plantaardige voedingsmiddelen heel goed kunnen preventief kunnen helpen tegen het ontstaan van diverse ziektes;
  • dat er voldoende eiwit en calcium uit plantaardige voeding kan worden gehaald.

sarah britton

Overgang naar plantbased diet

De nieuwe indeling volgens het whole food plant based eating plan ziet er als volgt uit: fruit, groenten, bonen, volkoren granen. Voor iedereen die nu in de paniek schiet; een plantbased diet staat niet gelijk aan vegetarisch of vegan. Je kunt ook (met mate) voedingsmiddelen eten zoals (biologisch) vlees, vis, zuivel en eieren.

De voordelen van eten op deze manier

Volgens Sarah zijn ze legio: je hebt meer energie, je gewicht is stabiel, je huid en haar ziet er goed uit, je slaapt beter en wordt beter uitgerust wakker en je spijsvertering zal je dankbaar zijn.

Een van de fijnste voordelen van Sarah is (voor mij in ieder geval) bijzonder overtuigend: je kan veel meer eten! Het duurt nou eenmaal langer voordat je vol zit van plantaardig voedsel in vergelijking met bijvoorbeeld een maaltijd die op vlees is gebaseerd.

En nu? Hoe pak je deze overgang aan?

  • Vooral langzaam in kleine stapjes! Als je heel enthousiast je complete eetpatroon omgooit, houd je het niet vol. Waarschijnlijk verlies je dan de moed en lukt je het niet om je nieuwe eetpatroon door te zetten. Dat zou zonde zijn!
  • Zorg voor genoeg support om je heen, het gaat een stuk makkelijker als je omgeving meedoet of je kan stimuleren! Bouw een community van mede health foodies.
  • Eet minder: rood vlees, varken, kip, vis en eieren. Eet meer: peulvruchten, tempel, hele granen, zoete aardappel, pompoen. “They are your new best friends!”