Een pleidooi voor het eten van meer paddestoelen!

Hoera het is herfst!  Dat betekent ’s avonds weer de kaarsjes aan, langzaam verkleurende bomen en tijd voor paddestoelen. Wist je al dat naast dat paddestoelen heel veelzijdig en lekker zijn, ze ontzettend gezond zijn? Ze geven je immuunsysteem een flinke boost, en dat kunnen we in de herfst ook wel gebruiken!

Waarom zijn paddestoelen zo gezond? 

In China en andere Aziatische landen worden paddestoelen al eeuwenlang ingezet vanwege hun bijzondere en gezondheidsbevorderende effecten. 

  • Naast dat paddestoelen eiwitrijk zijn, bevatten ze ook vele andere soorten stoffen zoals antioxidanten, B-vitamines en mineralen zoals kalium, fosfor, koper en ijzer.  
  • De specifieke immuuunsysteem-bevorderende eigenschap komt door een hoog gehalte aan beta-glucanen.  Dit zijn koolhydraten die werken als een prebiotica; ze bevorderen de groei van de goede bacteriën in je darmen. Deze beta-glucanen vind je overigens ook in haver (en dus in de plantaardige havermelk van Oatly) en gerst.
  • Andere positieve effecten zijn de verlaging van je cholesterol en de bloedsuikerspiegel. 
  • Het meest beta-glucaanrijk zijn de shi-take en de oesterzwam. Voeg deze dus vooral regelmatig toe aan je maaltijd. En heb je de mogelijkheid om naar de biologische markt te gaan, sla dan de paddestoelenkraam niet over.  Daar vind je zoveel meer soorten dan in de supermarkt.

Kookinspiratie nodig?

Je kunt paddestoelen natuurlijk altijd toevoegen aan een pasta, een risotto of simpel gebakken met wat knoflook eten op een bruschetta. Hieronder heb ik nog wat andere suggesties.

paddestoelen en rode wijn stoofpotje
Herfst-stoofpotje van MAN.EAT.PLANT.

Medicinale mushrooms

Wil je nog een stapje verder? Er zijn een aantal paddestoelen met medicinale eigenschappen. Nee, ik heb het niet over paddo’s, maar deze mushrooms zijn wel heel bijzonder.

De meest bekende zijn Chaga, Reishi en Lion’s Mane en elke soort heeft zijn eigen werking.  Chaga is de meest krachtige van de medicinale mushrooms en een sterke anti-oxidant en ontstekingsremmer. Reishi wordt ook wel ‘paddestoel der onsterfelijkheid’ genoemd en staat bekend om zijn rustgevende werking. Lion’s mane ondersteunt je hersenfunctie; het houdt je scherp. In dit artikel op Holistic.nl lees je meer.

Wil je deze paddestoelen eens proberen? Je kunt ze innemen in pilvorm of als poeder. Dit poeder kun je weer verwerken als warme drank of bijvoorbeeld in dadelballetjes. Een bekend merk met kant-en-klare mengsels in de vorm van koffie of thee van paddestoelen is FourSigmatic. In Nederland kun je hun producten kopen via superfoods.nl. Dat geeft je koffiemomentje een echte boost!

PS. ook zo’n herfstliefhebber? Neem dan een kijkje op dit Pinterest-board: Fall in ♥ with fall

3 gedachten over “Een pleidooi voor het eten van meer paddestoelen!”

Geef een reactie