Steve McCurry

‘My life is shaped by the urgent need to wander and observe, and my camera is my passport’

Steve McCurry is een Amerikaanse fotojournalist en geboren in 1950. Zijn naam zal je misschien niet kennen, maar zijn werk zeker wel, in ieder geval zijn meest bekende foto. Dit is namelijk ‘Afgan Girl’, een foto van een jonge vrouw die je met een doordringende blik aankijkt. Groene ogen die je niet meer loslaten. De foto verscheen in 1985 op de omslag van National Geographic en was een hoogtepunt in zijn carrière.

‘I look for the unguarded moment, the essential soul peeking out, experience etched on a person’s face’

McCurry is een van de meest iconische fotografen van onze tijd. Hij startte met een filmopleiding, maar ging over op fotografie toen hij constateerde dat hij stilstaande beeld zonder geluid vele malen interessanter vond. Honderdduizenden foto’s heeft hij in zijn leven gemaakt. Gekenmerkt door een oog voor compositie, en het juist benutten van dat ene moment. Zijn foto’s zijn krachtig en puur en roepen emotie op. Of het nou nieuwsgierigheid, bewondering, blijdschap of verdriet is.

De onderwerpen van zijn foto’s zijn uiteenlopend; van verdwijnende culturen, eeuwenoude tradities, tot de gevolgen van natuurgeweld. Maar wat er altijd centraal staat is de mens. In het geval van bijvoorbeeld internationale conflicten focust hij op de gevolgen voor de lokale bevolking.

McCurry vertelt in een interview: ‘Ik fotografeer het liefst de mens. In de basis zijn we allemaal hetzelfde, maar cultureel gezien weer allemaal anders. We verschillen in de kleren die we dragen, het voedsel wat we eten, de muziek die we luisteren, onze religies. Dit vastleggen en het verschil vieren is waar mijn interesse ligt.’

‘My life is shaped by the urgent need to wander and observe, and my camera is my passport’

Het leven van reizen, observeren, fotograferen is voor deze Amerikaan het mooiste wat er in. Hij wil avontuur; de wereld zien en deze documenteren. McCurry heeft in zijn carrière de hele wereld rondgereisd, en heeft gewerkt in bijvoorbeeld India, Pakistan, Cambodja, de Filippijnen, Irak en Libanon. Bekijk zijn portfolio voor een idee van zijn prachtige werk.

‘The photograph is an undeniable powerful medium. Free from the constraints of language, and harnessing the unique qualities of a single moment frozen in time’

De fotograaf heeft een hoop indrukwekkende prijzen gewonnen. Om er een paar te noemen; Magazine Photographer of the Year (prijs van de National Press Photographers Association), en vier eerste prijzen in de World Press Photo wedstrijd. Zijn werk is alle grote magazines gebruikt en zijn foto’s zijn regelmatig in de National Geographic te bewonderen.

Steve werd op het TEDxAmsWomen 2015 event geïnterviewd door Sylvana Simons.

P.S. Zelf fotografie-aspiraties? Bekijk dan zeker even deze playlist op Youtube waarin McCurry in 10 one-minute masterclasses zijn beste tips deelt.

Geef een reactie