Licht kan niet bestaan zonder duisternis

Licht lijkt bijna onvermijdelijk verbonden met de 24-uurs-economie en de groei van de drukke steden waarin we wonen. Maar veel van dit licht voegt niks waardevols toe aan ons landschap en wordt eigenlijk verspild; een modern verschijnsel dat we lichtvervuiling noemen. Tijd voor een hernieuwde manier van omgaan met licht.

De gevolgen van lichtvervuiling 

Lichtvervuiling betekent een aanslag op de economie (verspilling van licht), het milieu (ongewenste/onnodige uitstoot van kooldioxide) en de dieren. Denk bijvoorbeeld aan trekvogels die gedesoriënteerd raken door de verlichte olieboorplatforms in de zee. Daarnaast is er zeker ook voor het esthetische oogpunt iets te zeggen, bijvoorbeeld het gemis aan het zien van ons melkwegstelsel. Woon je in de stad, dan is een heldere sterrenhemel vrijwel niet meer te zien.

Drukke steden zonder lichtvervuiling

Bekijk deze foto’s eens uit de serie  ”Darkened Cities” van fotograaf Thierry Cohen. Op het oog een verlaten stad met een sterrenhemel, je zou denken ‘een mooi gefotoshopt beeld’. Een poëtische tegenstelling, want dit is juist de sterrenhemel die we niet zien boven deze drukke steden.

Darkened cities - Thierry Cohen

Cohen heeft drukke steden als Parijs en New York gefotografeerd in daglicht en deze omgezet naar donker beeld. Voor de sterrenhemel heeft hij verlaten plekken bezocht op dezelfde breedtegraad als de drukke wereldsteden. Het is hierdoor dezelfde hemel, maar dan zonder de lichtvervuiling en dus mét stralende sterren. Deze beelden heeft hij gecombineerd met de skyline van de  steden. Het resultaat is een vervreemdend beeld van een wereldstad met een sterrenhemel zoals je deze tegenwoordig alleen nog op plekken als de Sahara en het Amazonegebied vindt.

Samensmelting van technologie en de natuur

Gelukkig wordt er op het moment volop aandacht gegeven aan lichtvervuiling en nagedacht hoe er het best kan worden omgegaan met het licht en het effect daarvan op de mens en de natuur. Een voorbeeld hiervan is het werk van designer Daan Roosegaarde. Het is zijn missie om mooie, efficiënte en duurzame resultaten te behalen door technologie en natuur te laten samensmelten.

  • In de Smart Highway projecten waarin hij samenwerkt met bouwbedrijf Heijmans wordt gebruikgemaakt van een bijzondere ‘glow-in-the-dark’ verf, die overdag oplaadt en daarna 8 uur lang licht afgeeft. De eerste versie van deze slimme snelweg is vanaf oktober 2014 te ervaren op de N329 in Oss. Een innovatief en prachtig Nederlands design product!
  • Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad is op 12 november 2014 officieel geopend en maakt gebruik van dezelfde technologie. Samen met een patroon geïnspireerd door het werk ‘De sterrennacht’ door Vincent van Gogh zorgt dit voor een betoverend effect.
  • Maar deze spannende designs stoppen niet bij onze infrastructuur, momenteel wordt er ook gewerkt aan lichtgevende bomen!

Genoeg mooie nieuwe ontwikkelingen dus. Ik ben benieuwd hoe het met ons land en de lichtvervuiling over een jaar of 10 staat, wat denk jij?

“Go outside and enjoy the greatest show in the universe — which is, of course, the universe itself.”

TEDxtalk van licht-architect Rogier van der Heide:  Why light needs darkness

In deze 2010 TEDxtalk op TEDxAmsterdam leidt Rogier ons langs een aantal inspirerende architectonische voorbeelden om te illustreren hoe licht optimaal wordt benut, door de duisternis als basis te gebruiken. Ook ons dagelijks gebruik van licht in bijvoorbeeld werkruimten en onze steden kan slimmer en beter. Een inspirerende talk die ervoor zorgt dat je nooit meer hetzelfde naar licht kijkt.

Dit blog verscheen eerder op de website van TEDxAmsWomen

Geef een reactie