Jouw lichaam is mijn canvas; de bijzondere kunst van Alexa Meade.

Alexa Meade is kunstenaar. Ze schildert, maar niet op de manier die je zou verwachten. Haar ondergrond is namelijk geen schilderdoek, maar het onderwerp zelf.

There’s more to this painting than meets the eye

Alexa heeft een nieuwe innovatieve benadering van kunst. In plaats van onderwerpen neer te zetten en deze te schilderen naar hun evenbeeld, pakt ze het anders aan. Ze beschildert de oppervlakte van mensen, etenswaren, objecten en zelfs ruimtes. Hierdoor verandert een driedimensionale tafereel in een tweedimensionaal beeld. Het eindresultaat kan vervolgens vanuit alle hoeken worden gefotografeerd. Haar kunstwerken zien eruit als een mooi schilderij of flink gefotoshopt beeld. Maar als je weet wat er zich onder die laag verf bevindt, kijk je er toch heel anders naar.

Working in Madrid

Een nieuw pad

Alexa studeerde politieke wetenschappen toen ze deze nieuwe manier van kunst maken ontdekte. Ze kiest ervoor om na haar studie niet naar Washington DC te vertrekken, maar haar nieuw gevonden roeping te volgen.

Bij haar ouders in de kelder gaat ze aan de slag om de kunst van het schilderen te leren.  Ze oefent veel op zichzelf en op van alles wat je niet zou verwachten als schilderdoek, bijvoorbeeld voedsel: ‘’It’s nearly impossible to get paint to stick to the grease in an egg!’’.

metroman Alexa Meade

Ondertussen heeft Alexa met haar unieke werkwijze meerdere kunstwerken gemaakt en werkt ze ook niet alleen meer binnen. Een van haar favoriete modellen is een gepensioneerde man die het helemaal niet erg vind om, geschilderd en al, met haar mee te gaan naar buiten. Bijvoorbeeld de metro in. Een geschilderd persoon in de echte wereld, het geeft een vervreemdend beeld.

 

Creatief met melk

Alexa blijft zich verwonderen en nieuwe dingen uitproberen. Ze is een project gestart met Sheila Vand: ‘MILK: what will you make of me?’. Het lichaam van Sheila wordt met witte verf beschilderd, waarna ze in een bad met melk gaat liggen. Doordat de verf vervloeit, wordt het eindresultaat elke keer weer anders. De onvoorspelbaarheid van de combinatie van verf en melk is volgens Alexa meteen de kracht: ‘rather than fight it, embrace it.’ Op de AlexaSheilaArt Facebook pagina vind je meer over dit bijzondere project.

TED talk van Alexa Meade: Your body is my canvas

In deze TED talk zie je Alexa en haar bijzondere werkwijze. Ze vertelt hoe haar kunstwerken tot stand komen en illustreert haar verhaal met de prachtige eindresultaten.

Dit blog verscheen eerder op de website van TEDxAmsWomen

Geef een reactie