social media strategie model

In 5 stappen naar een Savvy social media strategie

Of je nu een webshop hebt, een adviesbureau runt of dienst levert, social media marketing mag eigenlijk niet meer ontbreken in je strategie. Het is een directe manier om je klanten te bereiken en met ze in dialoog te gaan. Zie het niet alleen als een nieuw potentieel verkoopkanaal, maar ook een manier om je klant te leren kennen. Wat vindt je doelgroep van jouw product/dienst? Waar zijn ze naar op zoek? Een hoe kan jij met jouw product of dienst hen hierbij helpen? In dit blog een 5-stappenplan waarmee je stap voor stap een social media strategie kan opzetten.

social media strategie model1Bepaal de doelstelling

Elk plan begint met het bepalen van doelstellingen, zodat je kan monitoren en meten. Belangrijk hierbij is dat de doelstellingen SMART zijn:  Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden. Een voorbeeld hiervan is: 15% groei van e-mail database binnen 6 maanden.  Voor Facebook marketing is naast het aantal likes vooral interactie interessant, je kan hiervoor kijken naar de IPM+-score (Interactions per mille). Dit wordt berekend aan de hand van het reacties, likes, shares en berichten.

2) Bepaal de doelgroep

Om te bepalen wat en waar er gecommuniceerd moet worden, moet je weten wie de doelgroep is en wat hun online gedrag is. Wees hierbij zo specifiek mogelijk, bekijk bijvoorbeeld ook welke branche en beroepsfunctie de doelgroep heeft, dit is namelijk ook van invloed op de tone of voice. Verder is het goed om te kijken op welke kanalen de verschillende doelgroepen vertegenwoordigd zijn.  Denk hierbij niet alleen aan prospects en klanten, maar ook naar: mogelijke merkambassadeurs, influencers en trendwatchers. De diverse social media kanalen hebben namelijk ook allemaal weer een andere gebruiksaanwijzing

3) Bepaal de content

Welke content is nodig om de doelstelling te behalen en wat is relevant voor de doelgroep? Speel in op de grootste uitdagingen van de doelgroep en bied daar een oplossing voor. Of misschien wordt jouw doelgroep meer getriggerd door beeld en moet je inzetten op een van de visuele netwerken zoals Pinterest. Vergeet ook je concurrent niet. Leer van best practices, wat werkt voor hen? Maar bedenk ook wat jou van je concurrent onderscheidt en communiceer daarover.

4) Integreer met de marketingmix

Zorg voor integratie van social media binnen de marketingmix voor meer impact, bereik en resultaten. Refereer bijvoorbeeld in je offline uitingen ook naar de social media kanalen, je doelgroep is immers niet allemaal op hetzelfde moment op hetzelfde kanaal te vniden. Door je campagne cross-channel in te zetten, heb je een groter potentieel bereik en kan je gebruikmaken van de kracht van herhaling.

5) Evalueren en bijsturen

Met monitortools kan je goed bijhouden of je doelstellingen worden behaald, en als het nodig is bijsturen. Het biedt je inzichten in welk kanaal de meeste interactie of het grootste bereik wordt behaald. Je kunt meten op online reputatie, aantal mentions/retweets, doorkliks, sentiment. Er is een veelvoud aan monitortools beschikbaar, gratis tools zoals Tweetdeck en Google alerts en betaalde tools als Coosto, Buzzcapture en Finchline.

Vergeet niet…

Zorg dat social media marketing gaat leven binnen je bedrijf.  Bij een succesvolle aanpak van social media gaat het nooit alleen om de marketingafdeling. Het raakt de gehele organisatie, bijvoorbeeld ook marktonderzoek of customer care. Het is belangrijk dat iedereen (zoveel mogelijk) met de neuzen dezelfde kant op staat. Bedenk daarnaast hoe je medewerkers kan betrekken bij je strategie. Bij juiste inzet kunnen ze namelijk optreden als merkambassadeurs. Wel belangrijk is dat medewerkers dan een aantal richtlijnen hebben, en weten hoe ze social media kunnen gebruiken en wat de impact is.

Dit blog is 19 juni 2013 geplaatst op de website van SavvyWR

4 thoughts on “In 5 stappen naar een Savvy social media strategie

Geef een reactie