Het mooiste verhaal van de ‘lelijkste vrouw’.

the lizzie velasquez story

Wat definieert jou? Wie ben je als mens en hoe ga je om met tegenslagen? Kies je ervoor om dit jezelf naar beneden te laten halen, of zet je het negatieve om in wilskracht om te laten zien wat je kan? Lees over twee krachtige vrouwen die voor de laatste optie kozen.

Wat laat jij bepalen wie je bent? 

Alles kunnen eten zonder aan te komen, klinkt geweldig toch? Het is een van de kenmerken van het onbekende syndroom van Lizzie Valasquez, maar Lizzie presenteert dit als een zegen. Dit is typerend voor hoe zij in het leven staat; in alles het positieve zien.

Lizzie is een van de krachtigste vrouwen die ik tot nu toe op het TED-podium heb gezien. Ze is het levende bewijs dat zij zelf definieert wie zij is. Niet haar uiterlijk, of de negatieve meningen van anderen, maar zij zelf.

Al vroeg in haar leven krijgt ze, door haar afwijkende uiterlijk, te maken met pesten. Als ze ouder wordt, gaat dat online door. Keerpunt was voor haar de video waarin zij ‘de lelijkste vrouw van de wereld’ werd genoemd. De reacties onder de 8 -seconden durende video zijn verschrikkelijk. Maar Lizzie besloot om al deze gemene commentaren niet leidend te laten zijn voor hoe zij zichzelf definieert. Zij besloot om dit te gebruiken als motivatie om al die doelen te behalen die ze voor zichzelf stelde.

Monica Lewinsky

Een andere sterke vrouw die, uit eigen ervaring, alles afweet van online pesten gaf afgelopen maart haar TED-talk: ‘The price of shame’. Ondertussen al meer dan 2.8 miljoen keer bekeken.

Lewinsky was een van de eerste slachtoffers van ‘cyberbullying’. Toen haar affaire met president Bill Clinton bekend werd, werd zij door de hele wereld met de grond gelijk gemaakt. Haar leven werd bijna ondragelijk. Ze spreekt over de verharding van de maatschappij, een cultuur van vernedering, een gebrek aan privacy. Een compassie tekort en een empathie crisis.

Ook Monica Lewinsky gebruikt zo haar negatieve ervaringen om deze positief in te zetten. Door haar verhaal te delen, verbreekt ze eindelijk haar stilzwijgen. De reden? Ze vond het tijd om haar stem weer te laten horen. Zo wil ze laten weten aan mensen die online gepest worden, dat het mogelijk is om hier weer bovenop te komen. Luister naar haar TEDtalk.

‘Bullying stories are famous for having victims, not heroes’

Terug naar Lizzie en haar succesverhaal. Ze stoomt door naar de top, is een rolmodel voor velen en zet zich in voor anti-pestcampagnes. Er is wereldwijde aandacht voor haar sterke verhaal; ze spreekt in talkshows en haar documentaire ‘A brave heart – the Lizzie Valasquez story’ ging dit jaar op het populaire festival South by Southwest in première. There is no stopping her now!

Dit blog verscheen eerder op de website van TEDxAmsWomen

Geef een reactie