secrets

Het delen van geheimen: sharing is caring!

Bijna ieder mens heeft wel een geheim. Iets wat je met niemand wilt delen: verlangens, gebeurtenissen of gedachten die je niet durft of wilt uitspreken.

Het gekke van geheimen is ook dat je altijd het gevoel hebt dat je de enige bent. En wat blijkt nadat je zoiets uitspreekt; het is nooit waar. Door het delen ervan help je niet alleen jezelf, maar misschien ook die ander die dacht dat hij/zij de enige was! Dit is precies wat het delen van geheimen met je doet: het verbind.

En of dit nu face-to-face is, of anoniem online zoals op websites als postsecret.com of apps als Secret, het lucht ook op. Want het meedragen ervan kan erg zwaar zijn.

Zet die stap

Ik denk ook meteen aan het programma ‘Over de streep’. Een van oorsprong Amerikaans programma met als doel onverschilligheid en onbegrip tussen scholieren tegen te gaan en zo wederzijds begrip te stimuleren. De eerste keer dat ik het zag, was ik tot tranen geroerd en ook de Nederlandse versie met Arie Boomsma is indrukwekkend. De medescholieren blijken geheimen met zich mee te dragen waarvan ze van elkaar geen weet hebben. Door deze geheimen te delen, komen de leerlingen dichter bij elkaar te staat, laten ze hun vooroordelen gaan, tonen begrip voor de ander en voelen ze dat ze er niet alleen voor staan.

TEDtalk Frank Warren: Half a million secrets

Frank Warren verzamelt geheimen. Sinds hij startte met zijn website postsecret.com heeft hij stapels en stapels briefkaarten ontvangen, met hierop de meest uiteenlopende geheimen. Het succes startte met een idee in november 2004. Hij deelde 3.000 simpele kaartjes uit in Washington DC met daarop zijn adres en de vraag om anoniem een geheim met hem te delen. Het idee verspreidde zichzelf en al snel ontving hij kaartjes vanuit heel Amerika en de wereld. In zijn TEDtalk deelt hij enkele van de geheimen die hij heeft ontvangen. Sommige grappig (‘I give decaf to people who are rude to me’ – Starbucks werknemer) en sommige schokkend (‘Everyone who knew me before 9/11 believes I am dead’).

Is dit dan de manier van verbinding vinden in dit tijdperk van social media en digitale vriendschappen? Of kunnen we beter die computer uitzetten en onze verhalen, ideeën en misschien ook geheimen delen met vrienden in de echte wereld? Wie weet wel een combinatie van beide, wat vind jij? Blogger Annick schreef een blog over haar ervaringen.
PS geïntrigeerd door postsecret.com en houd je meer van papier? Frank heeft diverse ‘PostSecret’ boeken uitgebracht.

Dit blog verscheen eerder op de website van TEDxAmsWomen

Geef een reactie