Finding my inner vegan

Finding my inner vegan

‘Veganistisch eten? Helemaal geen dierlijke producten meer? Ook geen eieren en kaas? Jeetje, dat is wel erg extreem!’ Dat was ook mijn reactie, tot een paar maanden geleden. Wat is er veranderd?

Save the world, go vegan

Het begon met de Amerikaanse documentaire Cowspiracy. Deze focust voornamelijk op de negatieve impact van de veehouderij en melkindustrie op het milieu. Een paar van de (vele) schokkende feiten:

  • Wist je dat je van het water dat wordt verbruikt voor het produceren van 1 hamburger, bijna 2 maanden elke dag kunt douchen?
  • Voor de productie van veevoer zoals soja en granen wordt ontzettend veel Amazonegebied, het leefgebied van veel dieren en natuurlijk een belangrijk ecosysteem voor de wereld, gekapt.
  • En bedenk je daarnaast eens dat we met die enorme hoeveelheid voedsel die wordt geproduceerd een groot gedeelte van de wereld die honger lijdt kunnen voeden. Maar blijkbaar heeft het rijke gedeelte van de wereld hier indirect meer recht op.

Meer weten? Lees hier alle feiten uit de film; heb je hart voor de wereld, dan zal je dit zeker aanspreken

Van de ene documentaire in de andere

Ik keek Foodmatters, Vegucated en Knives over Forks. Deze laatste documentaire gaat over het effect van dierlijke producten op je lichaam, waarbij ze ingaan op resultaten van de China Study (de meest uitgebreide studie ooit naar voeding, leefstijl en ziekte). De overduidelijke relatie tussen het eten van dierlijke producten en welvaartsziekten/kanker trok mijn vriend en mij over de streep. We besloten om (zoveel mogelijk) veganistisch te gaan eten. Ik was hier al even mee bezig, maar als je samen een huishouden runt, kan het in je eentje lastig vol te houden zijn.

Waarom vegan eten?

Wij hebben ieder onze eigen motivatie om plantaardig te eten. Voor mijn vriend gaat het vooral om de impact op het milieu en onze gezondheid. Mijn belangrijkste motivatie is dierenwelzijn. Hoe meer ik erover lees en zie, hoe minder ik begrijp dat ik hier eerder mijn ogen voor gesloten heb. Door alle informatie die ik hierover gelezen heb, zie ik kaas, ei, vis, vlees en zuivel niet meer als het product wat ik eerder met veel smaak verorberde. Mijn associatie is gewijzigd naar dierenleed. Dit alles maakt nee zeggen een stuk makkelijker.

Extreem vind ik plantaardig eten allang niet meer :-). Wel blijft het een uitdaging om nieuwe (verzadigende) gerechten te ontdekken met genoeg bite. Ook omgaan met sociale gelegenheden zoals borrelen, etentjes en verjaardagen vind ik nog lastig. Zonder nadenken lunchen of dineren buiten de deur is er niet meer bij. Gelukkig komen er steeds meer leuke vegan hotspots bij.

En gelukkig ben ik niet de enige (al voelt dat soms wel zo), een groeiend aantal mensen in Nederland laat dierlijke producten staan. Ook de interesse voor plantaardige voeding van vleeseters/flexitariërs groeit, gezien de successen van de vegan challenge, het steeds uitgebreidere aanbod van vleesvervangers in de supermarkten en tv-programma’s als ‘vleesverlangen’.

Happyhappyjoyjoy

Er zijn ook een hoop voordelen. Niet in de laatste plaats mentaal; het besef dat ik bewust bezig ben met mijn voeding en zo niet meer bijdraag aan dierenleed maakt me blij. Ik heb minder last van mijn prikkelbare darmen, ben een paar kilo afgevallen en voel me vrijer en lichter. Lees ook vooral dit artikel van Rachel Krantz hierover door op de quote hieronder te klikken.

Compassion is what this is about. All the health benefits are simply the karmic payback. 

Daarnaast eet ik wat ik wil zonder me schuldig te voelen, van plantaardig eten kun je nou eenmaal veel meer eten voordat je vol zit. Aangezien ik heel veel van eten houd, komt dit goed uit;-).

Food for thought?

Ik zal hier de komende tijd wat vaker over schrijven, omdat het voor mij ook een nieuwe leefwijze is en ik graag de hobbels op mijn weg met jullie deel. Zijn er vragen of onderwerpen waar je meer over wilt lezen? Bijvoorbeeld waar te beginnen, tips voor blogs, boeken en recepten etc?

Laat het me vooral even weten in de comments hieronder!

3 thoughts on “Finding my inner vegan

  1. Zelfde beweging hier aan de gang… Eet al sinds m’n 15e geen vlees (wel af en toe vis) en nu sinds bijna 2 maanden geen zuivelproducten meer (wel af en toe nog ei) Vind het voor nu wel even goed zo, misschien dat ik in de toekomst ook nog ga stoppen met vis en ei. Bevalt prima, alleen -wat jij ook schrijft- soms wel lastig om buiten de deur iets te eten!

    1. Wat goed! Ja thuis is het allemaal best makkelijk te plannen en bereiden vind ik, maar bij andere mensen of in openbare gelegenheden nog wat lastig. Ik vind het ook leuk om te zien dat ik blijkbaar (zonder met vingers te wijzen of preken) wel hier en daar wat mensen aan het denken zet. Uiteindelijk is het positieve effect dus nog iets groter dan mijn eigen eetpatroon. Merk jij dat ook?

Geef een reactie