Disconnect to reconnect; het jaar van online bezinning?

Druk, druk, druk! We zijn allemaal druk in ons dagelijks leven en rennen van werk, naar de sportschool, naar die eetafspraak met een vriendin. Waar je op tijd weer weggaat, omdat je thuis ook nog wat aan het huishouden moet doen, en ohja, ook dat ene werk e-mailtje nog wilt beantwoorden.

Gelukkig wordt ons leven ondersteund door de technologie. Boodschappen bestel je makkelijk online of krijg je met een fijne Hello Fresh foodbox thuisbezorgd, gereedschap leen je via Peerby van die buurman 3 straten verder, je kunt ‘on the spot’ via Uber een taxi bestellen en je onderhoudt contacten via Whatsapp.

Altijd online

Fijn, al die nieuwe snufjes toch? Nou nee, ik heb het gevoel dat we de afgelopen jaren de balans een beetje kwijt waren. Mensen deelden vooral alle fantastische momenten, die eigenlijk niet het echte leven zijn. Daarnaast moest overal worden ingecheckt en alles worden vastgelegd op Instagram #lovemylife. Door in je Facebook- of Twitter timeline te verdwalen, weet je wel dat de kat van de buurvrouw van je zus naar de dierenarts moet, maar mis je misschien die afwezige blik in de ogen van je liefste of kind die zegt dat het allemaal goed gaat, maar eigenlijk iets anders bedoelt.

Disconnect to reconnect

We weten dat de mooiste momenten offline worden beleefd. Hopelijk laten we dus ook wat vaker de smartphone voor wat ie is om echte verbindingen aan te gaan en gesprekken met elkaar te voeren over wat ons bezighoudt. Laten we het ‘altijd maar online moeten zijn’ loslaten en vasthouden aan alle positieve kanten van social media en technologie. Zoals bijvoorbeeld navigatie-apps, wat fijn dat die er zijn! Zo kom ik in ieder geval op tijd en zonder al teveel stress op een afspraak aan. Je navigatie kiest immers altijd de snelste weg. Maar is de snelste weg ook de beste weg?

‘Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere’

In deze talk vertelt Daniele Quercia over zijn blijmakende project Happy Maps. Samen met zijn team bij Yahoo Labs creëerde hij een nieuwe versie van de kaart van London. Eentje waarbij menselijke emoties de doorslag gaven. Een route die niet alleen rekening houd met je eindbestemming, maar ook hoe je jouw weg wilt ervaren. Minder efficiënt misschien, maar zo kom je nog eens ergens!

Dit blog verscheen eerder op de website van TEDxAmsWomen

Eén gedachte over “Disconnect to reconnect; het jaar van online bezinning?”

Geef een reactie