Bonuskind: inpakken of zo meenemen?

Tegenwoordig zijn er steeds meer samengestelde gezinnen: een gezin waarbij minimaal een ouder een kind heeft uit een vorige relatie. Vroeger werd er vaak gesproken over stiefouders en -kinderen, wat toch altijd een wat negatieve klank heeft.

Zelf gebruik ik liever bonuskind, dat klinkt een stuk gezelliger. Ik ben namelijk ook bonusmoeder en had nooit verwacht dat ik dit zo positief zou ervaren. Ik wil(de) zelf namelijk geen kinderen. Ook nu ik de liefde van mijn leven heb gevonden, heb ik geen rammelende eierstokken. Over het feit dat er bij deze nieuwe liefde een dochter hoorde, heb ik nooit enorm nagedacht. Ik heb zaken op hun beloop gelaten en dat heeft voor ons goed gewerkt. Dat neemt natuurlijk niet weg dat je onderweg een hoop hobbels kunt tegenkomen.
Onderstaand een paar ‘ uitdagingen;-) ’ uit eigen ervaring.

Omgaan met ‘De Ex’ a.k.a de moeder van je bonuskind.

Normaal gesproken behoren exen tot het verleden en met een beetje geluk komt deze vrouw, of verhalen over haar niet constant terug. Uiteraard is dat anders wanneer het gaat om de moeder van je bonuskind. Een kind verbindt voor het leven, wat betekent dat ‘de ex’ er ook altijd zal zijn.
Tip: het is natuurlijk nogal wat, om als moeder je kind gedeeltelijk aan een andere vrouw toe te vertrouwen. Geef haar dus ook de ruimte om hieraan te wennen. Je hoeft geen beste vriendinnen met haar te worden, maar wederzijds vertrouwen, meegaandheid en acceptatie maken het leven voor iedereen een stuk makkelijker. Oh, en vergeet niet je eigen jaloezie ook te laten varen. Zij heeft inderdaad een band met jouw lief die nooit meer overgaat. Maar hun relatie, die is wel over en niet voor niks.

De opvoeding

Je bonuskind heeft al twee ouders, die dus ook de opvoeding zullen bepalen. Inclusief  normen en waarden waar jij het misschien helemaal niet mee eens bent. Hier zul je toch ook je weg in moeten vinden en jouw plek accepteren.
Tip: de huisregels kun je als gezin bepalen, zodat iedereen zich hier in kan vinden. Gaat het om de echte opvoedingszaken, en ben je het ergens niet mee eens, bespreek dat dan persoonlijk met je vriend. Als jullie hier uitkomen, kan hij het vervolgens weer met zijn ex bespreken.

Eerlijk zullen we alles delen

Dat jij nieuw bent in het leven van je lief, betekent voor je bonuskind een flinke aanpassing. Hij/zij zal zijn/haar vader af en toe moeten delen, wat kan zorgen voor jaloezie en het gevoel de concurrentie aan te moeten gaan. Omgekeerd werkt dit natuurlijk net zo. Waar je eerder in de verliefdheidsfase alleen maar oog zou hebben voor elkaar, zul je nu niet altijd al zijn onverdeelde aandacht en tijd krijgen.
Tip: bedenk maar: ‘wordt hij niet door de liefde voor zijn kind een completer en mooier persoon’? Geef daarnaast veel ruimte aan de band tussen vader en kind, maar cijfer jezelf niet weg. Bijkomend voordeel: zo heb jij ook wat extra tijd en energie om in andere zaken steken.

Band opbouwen met je bonuskind

Hoe je zelf een band opbouwt met je bonuskind, hangt natuurlijk vaak af van de huidige situatie. Uiteraard willen kinderen eigenlijk altijd dat hun ouders bij elkaar blijven. Als je geluk hebt, is die fase al voorbij en word je niet als ‘de indringer’ gezien die dat onmogelijk maakt. Dat geeft je ook een goed startpunt om zelf een band op te bouwen met je bonuskind.
Tip: doe af en toe wat leuks samen, toon interesse en wees betrokken. Met andere woorden: leer elkaar kennen. Dat is eigenlijk alles wat je kunt doen om vertrouwen en een band op te bouwen. Wees daarnaast niet bang om je eigen mening en grenzen aan te geven. Die eerste botsing komt toch wel een keer en hoort nou eenmaal af en toe bij het (bonus)ouderschap.

Bonuspunten!

Er zijn ook een hoop mooie kanten aan het (bonus) moederschap:

  • Die een-op-een momentjes waarbij je bonuskind je dingen in vertrouwen vertelt.
  • Dat je zo enorm trots kunt zijn op hem/haar, en de band die je opbouwt.
  • Je doet nog eens dingen die je anders niet zo snel zou doen (en soms zijn ze nog leuk ook!), zoals naar een animatiefilm gaan of cupcakes maken.
  • Het ouderschap is echt niet altijd ‘koek en ei’ en gezelligheid. Bij fulltime ouderschap is het lastig daaraan te ontsnappen. Bij gedeeld ouderschap heb je de luxe om regelmatig wat tijd aan elkaar te besteden en bijvoorbeeld samen op stap te gaan.
  • Ben je het even zat als bonusmoeder, dan kun je altijd nog roepen, ‘los jij het maar op, het is jouw kind!’ 😉

Waar sta ik ook alweer?

Al met al, kan het soms best heel lastig zijn om je eigen positie te vinden thuis, en in relatie tot je bonuskind en je lief. Er is veel geregel en geschuif met afspraken en vakanties. En je zult absoluut flexibel moeten zijn. Als je, zoals ik, jezelf nooit als moeder hebt gezien, komt er een hoop op je af.

Uiteraard heeft de man in kwestie ook een hoop invloed op hoe soepel zaken verlopen. Maar voor jezelf geldt: relax! Blijf jezelf, ga niet krampachtig proberen de allerleukste bonusmoeder ooit te zijn en loop jezelf niet voorbij. Gun ieder de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen, dan komt het vanzelf allemaal goed en vindt ieder zijn/haar draai.

Heb jij ook een bonuskind? Wat zijn de zaken waar jij tegenaan bent gelopen? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.

Dit blog verscheen eerder op de website van UrbanChicks

Geef een reactie